Inför Byakamp 2024
IK MyranPublicerad: 20.06.2024 17:23

Inför Byakamp 2024

Sommaren höjdpunkt närmar sig och MMT har igen enligt tradition sänt sin journalist ut på byn för att ta pulsen på såväl lagledare som anhängare.

Den första personen som vi träffar är självaste ordförande för bollsektionen. Han avslöjar genast att han kommer att spela för Murik och att han tror att laget kommer att vara ett topplag nu när man fått en ny Manager i Sami Dahlbacka. Ordförande påstår också att han själv har tränat hårt och att han är i sitt livs form. Detta verkar dock inte helt trovärdigt i MMT:s ögon och man blir tvungen att ringa upp sin kontakt i Jakobstad för att få dessa påståenden förstärkta. I Jakobstad är tonläget helt annorlunda. Enligt de uppgifter som finns att fås så har det lokala försäkringsbolagets ordnat med olika jippon där personalen fått supa sig fylla på bekostnad av höjda försäkringspremier för kunderna. Myrans ordförande lär ha aktivt delaktigt i dessa evenemang.

Under våra diskussioner med ordförande dyker lagets Manager Sami Dahlbacka upp. När han upptäcker MMT:s journalist försöker han förgäves smita i väg men efter en spurt på 25 meter verkar det som att konditionen tar slut. Flåsandes lyckas han häva ur sig att lagbygget framskrider bra och att det ser ut som att bytet av manager gett den effekt som man ville ha. Enligt Sami själv så kommer laget att så småningom trappa ner med träningen och veckan inför turneringen kommer man endast att köra 3 träningspass.

Till näst så träffar vi en mycket nöjd Manager för Tast. Benjamin Lillrank som bönfallit om en chans som Manager säger sig själv ha ”allt på rade”. MMT har dock fått nys om att Benjamin inte alls är intresserad av själva mangerskapet utan han vill i stället ha rollen för att få en orsak till att ringa runt åt alla singelbrudar som kunde vara möjliga representanter för Tast. Detta får vi bekräftelse på då han genast spanar in en spelare i motståndarlaget då Damlaget på samma gång spelar match på sportplanen. MMT kan bara beundra denna förmåga för scouting som Benjamin besitter.

Mitt i pratstunden med Benjamin dyker Brännkärrs Manager Ellinor Bäck upp. Hon verkar vara lite förvirrad och meddelar genast att hon känner sig lite osäker på det hela. Hon tycker sig ha blivit lurad att vara Manager för Brännkärr. Ryktet säger att Murik har varit oroliga för Brännkärrs frammarsch och försöker på alla sätt komma åt att bygga oro i laget inifrån. Mitt i diskussionen börjar hon skrika instruktioner åt sin syster som spelar match på samma gång. Hon har pondus i sina instruktioner. En åskådare konstaterar att ”jaa-a, honde systrå har int e leet”. Brännkärr kommer att vara ett tufft lag om man lyder de order som Ellinor ger.

Till näst dyker stjärnspelaren i Viitavesi-Norrby upp. Men Nicholas Enroth är lika fåordig som alltid när MMT försöker luska fram något om lagbygget. Laget har alltid varit ett fullt mysterium och den ikoniska Managern Calle Enroth har varje år lyckats fiska fram några jokerkort till turneringen. Så vi får helt enkelt vänta tills turneringsdagen innan vi vet vad vi kan förvänta oss av Viitavesi-Norrby. Det som är säkert är att laget kommer att vara slagkraftigt.

Följande person vi får tag på är diktatorn för båda herrlagen, Ted Sandbacka. Han är ganska stor i käften vilket är lite förvånansvärt. Man skulle tycka att han hade båda fötterna på jorden efter att hans uttalande inför säsongen om att båda herrlagen skall vinna sina respektive serier inte riktigt verkar gå vägen. Högmodigt säger han ändå att Sandbacka-Bast kommer att sopa golvet med alla. I skrivande stund säger ryktet att man har ca 20 spelare i truppen. Det finns ju dock lite potential i laget om man lyckas få med alla potentiella spelare.

Ända byn som verka lysa med sin frånvaro är förra årets vinnare Pelo. Några spelare som spelar andra fiol (Andreas Kaitajärvi, Lucas Hansen & Linus Hansen) för att nämna några är nog på plats men de riktiga stjärnorna lyser med sin frånvaro så vi nöjer oss men de spekulationer vi fört på byn i stället. Ryktet säger att målvakten Thomas Dalhem har börjat få mardrömmar och flashbacks från en av de tidigare turneringarna då Muriks nuvarande manager lyckades psyka honom under straffläggningen. Det återstår att se om han klarar pressen i denna turnering. Skvaller från den lokala betongfabriken säger att folk fått lyssna på storyn från senaste byakamp nu i två år och börjar småningom kunna berättelserna utantill. Gärna skulle man vilja att detta inte skulle hända på nytt.

MMT väljer ännu till sista att rangordna lagen enligt den info man lyckats samla in. Vi har också tagit fram några enskilda lyft så att alla anhängare vet vad man speciellt skall följa med.

1.Pelo

Förhandsfavorit nummer ett. Med största sannolikhet får man ihop turneringens namn starkaste lag. Senaste åren har man också haft de bästa supportrarna. Det finns egentligen inget som pratar för att Pelo inte skulle vinna i år också. Ända frågetecknet är vem som gör målen. Laget saknar nämligen en utpräglad målskytt.

Lägg ett öga på

Thomas ”Schmeicehl” Dalhem. Liimar bolle me ein hand, deheer. Möjligen den person som är mest ivrig över hela turneringen.

2.Sandbacka-Bast

Har jobbat i det tysta de senaste åren och hela tiden förbättrat prestationerna. Har en erfaren lagledare som under åren byggt upp ett kontaktnätverk som heter duga. I teorin har man möjlighet att få ihop byakampens bästa lag, men det återstår att se ifall man i praktiken lyckas med det. Bortsätt från tidigare år har man nu lite press på sig att prestera i turneringen. Det återstår att se ifall man kan leva upp till förväntningarna.

Lägg ett öga på

Marlo Brännkärr. Hur är det möjligt att spela fotboll så svårt och invecklat men ändå lyckas så ofta.

3.Viitavesi-Norrby

Varje år har man varit nära men alltid snubblat på mållinjen. Vi ser egentligen ingen orsak till att detta inte skulle hända igen. Man har ett bra lag där Myrans problemlösare nummer ett Nicholas Enroth spelar första fiol. Norrbys ungdomsakademi har äntligen lyckats spotta fram några fotbollsspelare som till och med kan sparka lite boll. Men det lär bli en klassisk utgång i semifinalen.

Lägg ett öga på

Manager Carl-Johan Enroths jokerkort. Vad det sen är vet ingen men vi kan vara säkra på att han har några äss i ärmen som ingen räknat med.

4.Murick

Murick har en ny lagledare i den profilstarka Sami Dahlbacka. Detta lär ha tagits bra emot bland spelarna och det har pratats om en positiv anda i laget. Är det enda laget som saknar en utpräglad målvakt. Dessutom har man under åren tappat en hel massa spelare då ingen vill bo kvar i byn. Till och med självaste bollsektionens ordförande har valt att bo i Jakobstad hellre än Murik.

Lägg ett öga på

Magnus Slotte & Niklas Wiik. Myran II mittfältsgeneraler. Snurrar de upp sig själv eller motståndarlaget på kaffe.

5.Tast

Tast provar igen med en ny manager vilket man gjort varje turnering. Saknar fullständigt kontinuerlighet och dessutom är spelarmaterialet inte hävt. En såpass stor metropol borde helt enkelt klara av bättre. Man spelar dock på hemmaplan vilket kan ge ett litet lyft.

Lägg ett öga på

Benjamin Lillrank, ooh la-laaa vilka muskler. MMT:s tips för alla damer som inte är fotbollsintresserade. Det finns annat att se på än fotboll.

6.Brännkärr

Har man bra tur kanske man får ihop ett lag. MMT har inga höga förväntningar och knappast har någon annan det häller. Ellinor får nog piska i gång sina spelare om man vill ha en chans att komma vidare ur gruppspelet. Jobbar i underläge och kan spela utan press vilket gör att det kan finnas möjlighet för överraskningar.

Lägg ett öga på

Oskar Backström, mycket ligger på hur han lyckas. I alla fall torde det höras när han tar bollen.

IDROTTSKLUBBEN MYRAN
-Anrik Historia, Lysande Framtid-

ikmyranjopox@gmail.com